Îmbrățișați-vă copacul din curtea casei
Prezența unui coapc în curtea casei este benefică pentru întreaga familie. Cu condiția să fie îmbrățișat de mai multe ori pe săptămână
Fiecare dintre noi am auzit cu siguranță cel puțin o dată despre un studiu care confirmă faptul că îmbrățișarea copacilor reduce nivelul de cortizol măsurabil în salivă (un marker al stresului), reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac. Îmbrățișarea copacilor ajută la reducerea nivelului de stres prin reducerea nivelului de cortizol din organism. Cu toate acestea, câte persoane cunpașteți care au obiceiul de a îmbrățișa un copac în mod regulat?
Chiar și atunci când am decis să ne plantăm un copac în curte, avem tendința de a-l privi ca pe un obiect de decor exterior. Ne este greu să ne împrietenim cu el. Ceva ne împiedică să-l îmbrățisăm. Lipsa de educație? Lipsa de argumente? Lipsa de modele?
Vă propunem să renunțați pentru o perioadă la aceste întrebări și îmbrățișați-vă copacul din curte. Fără întrebări. Îmbrățișați-l! Doar atât. Și relaxați-vă!
„Rezultatele sugerează că expunerea la natură poate reduce reactivitatea cardiovasculară prin scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac”, a spus cercetătorul principal, dr. David Scholey, profesor asociat la Universitatea din Surrey din Anglia. „Acest efect a fost observat chiar și după controlul altor influențe cunoscute asupra tensiunii arteriale, cum ar fi vârsta, sexul, indicele de masă corporală (IMC), statutul de fumat, consumul de alcool și nivelul de efort.”
Originile îmbrățișării copacilor ca activitate pot fi urmărite în diferite practici culturale, spirituale și de mediu de-a lungul istoriei. În timp ce termenul specific „îmbrățișare a copacilor” poate fi relativ recent, reverența pentru copaci și credința în caracterul sacral al acestora pot fi găsite în tradițiile antice din întreaga lume. Îmbrățișarea copacilor a devenit un gest simbolic al activismului ecologic, precum și o practică de conectare cu natura. Originile acestei practici în activismul de mediu modern pot fi urmărite până la Mișcarea Chipko, o mișcare ecologistă remarcabilă care a avut loc în districtul Chamoli, Uttarakhand, India, în anii 1970. Mișcarea Chipko nu numai că a evidențiat semnificația copacilor, dar a demonstrat și puterea activismului de bază în protejarea mediului. Puteți citi aici un articol mai aprofundat despre originile îmbrățișării copacilor.
Copacii ne ajută să ne simțim bine pentru că ne amintesc de locul nostru în natură. Îi vedem ca parte a lumii naturale, neseparate de ea, iar atunci când ne conectăm cu natura, ne simțim mai conectați unul cu celălalt. Ne fac și viața mai bună. Iată 10 motive pentru care ar trebui să-i îmbrățișăm mai des:
- copacii elimină dioxidul de carbon din atmosferă și îl transformă în oxigen, așa că ar trebui să-i apreciem.
- dacă ați fost vreodată într-o pădure, probabil ați observat că și copacii ajută la purificarea aerului și acest proces ajută la menținerea sănătoasă a planetei.
- îmbrățișarea copacilor are unele beneficii foarte reale pentru sănătate și bunăstare, deoarece studiile arată că oamenii care îmbrățișează în mod regulat copacii raportează că se simt mai fericiți, mai calmi și mai puțin stresați.
- copacii ne oferă un sentiment de conexiune cu natura.
- copacii ne ajută să apreciem frumusețea vieții.
- copacii ne ajută să înțelegem cât de mult depindem de natură.
- copacii ne ajută să realizăm că facem parte din ceva mai mare decât noi înșine.
- copacii ne ajută să ne simțim mai conectați unii cu alții.
- copacii ne ajută să ne simțim mai conectați spiritual.
- copacii ne ajută să ne simțim mai bine cu noi înșine.
Un prieten apropiat mi-a spus că pentru el, fiecare copac și arbust din curte neîmbrățișat este precum o carte necitită. O carte care așteaptă în liniște să fie deschisă pentru a-și putea împărtăși din amintiri.